Wybór serów do wina
Wybór serów do wina

Drodzy,

Jestem przekonany, że wielu z Was zainteresuje mój dzisiejszy wpis, który będzie dotyczył serów. W końcu kto z nas nie lubi tego fantastycznego produktu występującego pod różnymi postaciami- sosy serowe, przekąski, dodatek do sałaty, a czasem po prostu deser.

 

Często mnie pytacie jak dobierać sery do wina. Można też zadać inaczej pytanie- jakie wina dobierać do serów, bowiem dla wielu z nas to jednak ser jest daniem głównym, a wino miłym dodatkiem.

Temat ten jest z jednej strony prosty, z drugiej zaś bardzo złożony. Najogólniej mówiąc możemy tutaj sugerować się zasadą obowiązującą w wine pairingu, czyli jeśli wybieramy ser mało aromatyczny, delikatny to wino również takie powinno być.

 

Jeśli zaś stawiamy na ciężki ser, to dobierzmy również takie wino. Zasada dosyć prosta i wystarczy mieć podstawową wiedzę na temat win oraz serów, aby skutecznie ją wdrożyć. Jeśli natomiast macie dylemat jakie wino wybrać do serów to zawsze możecie wybrać bezpiecznie- wino musujące. Do tych cięższych serów doskonale pasuje szampan, wytrawne Prosecco czy wytrawna Cava.

 

Możemy również połączyć mozzarelle, która jest raczej z tych serów mniej aromatycznych z różowym winem musującym bądź różowym szampanem.

 

Na naszym polskim podwórku możemy spotkać wiele doskonałych serów- sery kozie, słynne sery Korycińskie czy wędzone Oscypki. Do serów kozich doskonale będą pasować wina białe- z naszej oferty polecam Bianco dei Leoni czyli szczep Garganega lub na przykład Comenge Verdejo. Sery korycińskie sparowałbym z Cava Brut lub Cava Nature, a do oscypka zaserwował ciężkie wino typu Valpolicella Ripasso czy Comenge Don Miguel.

Pamiętajmy jednak, że najważniejsze jest aby połączenie wina z serem lub sera z winem odpowiadało naszym gustom i kubkom smakowym. Nie uważam, że dużym faux pas jest zjedzenie sera koziego przy akompaniamencie dobrej Ribery del Duero w postaci chociażby Lecco Crianza czy Lecco Reserva.

 

Jestem zwolennikiem zaserwowania kilku rodzajów sera oraz do tego kilku różnych win tak aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Ja osobiście uwielbiam wino i uwielbiam sery. Są jednak sery, których nie lubię łączyć z winem, bowiem zmieniają mi zbyt mocno smak wina- takim produktem są dla mnie ciężkie sery pleśniowe.

 

Jeżdżąc po wielu winnicach i chodząc na degustacje wina chociażby w Polsce zauważyłem, że często podaje się intensywne sery do degustacji aby trochę podnieść jakość wina. Potem kupujemy takie wino, wracamy do domu, otwieramy butelkę i okazuje się, że właściwie bez tego sera to wino nie ma wiele jakości, a przecież nie o to w tym chodzi. Według mnie ma to być synergia- ser wyciąga największe atuty wina i na odwrót.

Zachęcam Was do próbowania i wyrobienia sobie własnej opinii.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl