Wino do potraw wielkanocnych
wino do potraw wielkanocnych

Wino do potraw Wielkanocnych

 

Święta Wielkanocne coraz bliżej i wielu z nas już odlicza dni aż na stołach pojawią się te wszystkie wspaniałe potrawy. Ile rodzin, tyle tradycyjnych dań, ale w większości wszyscy zgadzają się, że w te święta rządzą jajka i ich pochodne, żurek, czasem zupa chrzanowa, wzbogacane białą kiełbasą, a na deser oczywiście słodkie ciasta. W większości nie są to dania przyjazne winu i paruje się je z nim dość ciężko. Nie ma jednak rzeczy niemożliwych. Najlepiej oczywiście jeśli sami poświęcimy trochę czasu i poznamy nasze własne smaki i upodobania. Wtedy wiemy najlepiej co nam z czym pasuje, a co nie do końca odpowiada naszym kubkom smakowym. Jeśli jednak nie macie na to czasu i chcecie poznać najbardziej uniwersalne pairingi, czytajcie dalej.

 

Jedno wino - jakie wybrać?

 

Jeśli nie chcemy dobierać innego wina do każdego dania, najlepiej będzie wybrać wytrawne wino musujące. Wino jak Naveran Cava Brutissime, czy Prosecco Marchiori Superiore Brut DOCG nie tylko będą idealne jako aperitif, ale również dobrze zagrają z wszechobecnymi na świątecznym stole dodatkami jak majonez, a nawet dość ostry chrzan. Dodatkowo bąbelki w połączeniu z kwasowością idealnie oczyszczą nam paletę z tych dość tłustych doznań, pomagając zjeść jeszcze więcej. Dla miłośników słodszych smaków, sprawdzi się półwytrawne Prosecco Marchiori Superiore Extra Dry DOCG. Można je też zachować jako akompaniament do deserów.

 

Nie lubicie bąbelków? Nic straconego, dobrym i sprawdzonym wyborem jest również włoskie wino ze szczepu Pinot Grigio - Vigneti del Sole Pinot Grigio 2019. Z nim niewiele złego może się wydarzyć. Wprawdzie nie utworzy nam niezapomnianego połączenia smakowego, które zapamiętamy na lata, ale będzie pasować do każdego dania.

 

Wino do konkretnych potraw

 

Wszystkie dania z jajkami najbezpieczniej podać z białymi winami lekkimi lub o średniej ciężkości. Dobrze sprawdzi się Grüner Veltliner Federspiel 2019 z Domäne Wachau, czy włoski kupaż chardonnay i catarratto Provinco Grande Alberone Bianco 2019.

 

Lekko słodkie wina, “z późnego zbioru” (przykładowo niemieckie spätlese, czy alzackie vendanges tardive) będą dobrze komponować się z pasztetami.

 

Do białej kiełbasy można sięgnąć po wino różowe jak na przykład Domäne Wachau Zweigelt Rose lub lekkie czerwone. Sprawdzą się wina ze szczepu pinot noir, czy też delikatne włoskie wino Purple Turtle IGT Toscana Monterinaldi będące mieszanką sangiovese i merlot.

 

Do indyka - często wybieranego mięsa na świąteczną pieczeń, dobór wina będzie zależał w dużej mierze od sosu, z którym go podamy. Do samego mięsa odpowiednie będzie białe wino ze szczepu chardonnay typu Grande Alberone Bianco albo czerwone i lekkie, czyli jak wyżej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl