Kategorie
Producent
Smak
Kolor
Rodzaj
Szczep
- Grüner Veltliner (5)
- Pinot Grigio (2)
- Chardonnay (1)
- Verdejo (1)
- Garganega (1)
- Riesling (3)
- Chardonnay, Catarratto, Inzolia (1)
- 32% Malvasia, 31 % Trebbiano, 24% Sangiovese, 8 % Chardonnay, 5 % Grechetto (1)
- Sauvignon Blanc, Trebbiano, Viognier (1)
- Grechetto, Trebiano, Sauvignon Blanc, Viognier (1)
- Roter Muskateller (1)
- 80% Roter Muskateller, 20% Sauvignon Blanc (1)
- 100% Roter Traminer (1)
- 100% Chardonnay (2)
- 100% Vermentino (1)
- 100% Pecorino (1)
- 100% Sauvignon Blanc (3)
- 100% Weißburgunder (1)
- Weissburgunder, Chardonnay, Grüner Veltliner (1)
- 100% Trebbiano di Lugana (1)
- 100% Garganega (1)
- Trebbiano, Garganega, Bianca, Fernanda, Malvasia (1)
- 100% Airen (2)
- Welschriesling, Riesling, Grüner Veltliner (1)
- 100% Gelber Muskateller (1)
Region
Pojemność
Cena
-
od
do
Promocja
Nasz wybór białych win nie jest przypadkowy. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy różne propozycje, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy wina. Najbardziej znane szczepy to bez wątpienia Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc czy bardzo popularne w Polsce Pinot Gris pod osłoną włoskiego Pinot Grigio.
Wiele krajów produkuje bardzo dobre białe wina - białe winogrona nie potrzebują aż tak dużo słońca co czerwone, a więc doskonałe wina, które posiadamy w naszej ofercie można spotkać chociażby w Austrii. Dolina Wachau to najlepsze miejsce produkcji Rieslinga czy Grüner Veltlinera.
W naszej ofercie nie może oczywiście zabraknąć białych win z Włoch czy z Hiszpanii - Verdejo, Pinot Grigio, Garganega czy Chardonnay to tylko niektóre nasze propozycje.
Jak wybrać białe wino?
Przede wszystkim warto zastanowić się jakie smaki nam dotychczas najbardziej smakowały. Wina białe głównie definiujemy poprzez poziom kwasowości oraz aromatów. Czy bardziej pasuje nam lekkie, mało złożone Pinot Grigio czy mocne, o wielu aromatach, często beczkowe Chardonnay.
Białe wino a potrawy:
Często zadajemy sobie pytanie - do jakich potraw pasuje białe wino? Tak naprawdę pasuje do każdej potrawy. Można je wykorzystywać jako aperitif, jako podkreślenie smaku dania, potraktować jako deser czy dodatek pomiędzy posiłkami. Wino białe jest również doskonałym dodatkiem dla kucharzy- dolewane do potraw w trakcie gotowania. Zasada jest jedna- picie wina ma być przyjemnością, a więc pijmy takie wino jakie nam najbardziej smakuje.
Serwowanie wina:
W serwowaniu białego wina najważniejsza jest temperatura. Warto więc czytać etykiety. Tam często znajduję się informacja na temat optymalnej temperatury serwowania danego wina. Oczywiście warto wziąć pod uwagę warunki atmosferyczne panujące w miejscu serwowania- latem lepiej trochę mocniej schłodzić wino oraz korzystać z tzw. coolerów. Jeżeli nie ma informacji na etykiecie to sugerujemy 10-12 stopni. Wino białe w większości przypadków możemy serwować tuż po otwarciu butelki- nie wymaga dekantowania. W kwestii szkła- do białego wina częściej się stosuje kieliszki mniejsze, bardziej podłużne niż do czerwonego. Tutaj jednak mamy wielu zwolenników jak i przeciwników takiego wyboru. Argumenty każdej ze stron można w pewnym stopniu obronić. Według naszej opinii- pijmy białe wino w takim kieliszku, który nam najbardziej odpowiada. W naszej ofercie można znaleźć szkło do białego jak i czerwonego wina. Znajdują się również produkty dedykowane do szampanów oraz win musujących.