Sezon letni zbliża się do nas coraz większymi krokami, a więc jest to doskonały moment do dyskusji na temat doboru win do pory roku.
Jasne jest, że każdy z nas ma inny gust i inne smaki. Warto jednak zastanowić się czy wraz ze zmianą pory roku nie powinniśmy zmodyfikować naszego wyboru produktów. Ja na wiosnę stawiam jednak na wina lżejsze, coraz częściej pojawiają się na moim stole wina różowe takie jak Zweigelt Rose z Domäne Wachau czy Carmen od Bodegas Comenge.
Wina te powstają na bazie czerwonych winogron, a swój kolor zawdzięczają takim procesom jak maceracja czy saignée. Upraszając- skórki winogron mają krótszy kontakt z moszczem, a co za tym idzie kolor moszczu nie zmienia się na intensywny czerwony. Maceracja powoduje, że wino różowe jest bardziej delikatne niż czerwone. Na ciepłe dni jest bardziej przyjemne do picia i mniej męczące dla organizmu. Ponadto doskonałe pasuje do delikatnych dań oraz świeżych, wiosennych warzyw. Wino różowe możemy zaserwować z różnego rodzaju sałatkami, owocami morza, a także z delikatnym drobiem. Doskonale sprawdzi się również z deserami czy jako aperitif.
Szczególnie polecam Wam Comenge Carmen- wino produkowane z ponad 50 letnich winorośli a produkcja wynosi jedynie 1300 butelek. Im starsze winorośle tym mniej owoców, natomiast są one bardziej intensywne. Dzięki temu wino to zapewnia nam ogromne doznania smakowe- jest intensywne w swoim charakterze przy zachowaniu letniej lekkości. Bardzo fajny produkt dla osób szukających czegoś pomiędzy winami czerwonymi a białymi.
Rosato di Toscana od Castello Monterinaldi to kolejny przykład na to, jak można zrobić delikatne, mało taniczne wino nawet z takiego szczepu jak Sangiovese, które jest uznawane za szczep mocno taniczny. Ten produkt również doskonale się sprawdzi w trakcie wiosennych weekendów czy zbliżającej się Majówki.
Jak ciepłe dni to nie może oczywiście zabraknąć bąbelków- Cava Nature dla tych, którzy lubią bardzo wytrawne smaki oraz Cava Brut dla tych, którzy cenią wina wytrawne ale przy zachowaniu odpowiedniego balansu.
Polecam również Prosecco Unick, a dla Pań Oroperla Rose. Są to wina bardzo delikatne, łatwe do picia. Charakterystyką przypominają wina półwytrawne. Prosecco Unick jest winem odkręcanym a więc doskonale sprawdzi się u tych, którzy nie lubią otwierać tradycyjnych butelek od win musujących. Oba te produkty są doskonałe dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z winami jakościowymi. Wina te nie są wymagające, a mogą sprawić bardzo dużo satysfakcji. Również pasują do wszelkiego rodzaju dań wiosennych.
Ulubionym białym winem wśród Hiszpanów jest oczywiście wino ze szczepu Verdejo. W naszej ofercie posiadamy 100% Verdejo od Bodegas Comenge. W tym winie dominują owoce cytrusowe. Jest to produkt wyrazisty, orzeźwiający. Wino posiada wysoką kwasowość dzięki czemu doskonale podkreśla smak dań- szczególnie rybnych. Dla osób preferujących bardziej słodkawe nuty polecam Riesling Federspiel lub Riesling Smaragd z Domäne Wachau- winnica roku 2020 w Europie według World’s Best Vineyards. Wina te są niesamowicie aromatyczne, szlachetne. Doskonale sprawdzą się wśród owoców morza oraz wszelkiego rodzaju sałatek.
Jeśli nie przekonałem Czytelników, którzy lubią wina czerwone aby spróbowali win białych lub różowych to zachęcam Was do zaprzyjaźnienia się z takimi szczepami jak Pinot Noir czy Valpolicella Classico. Wśród naszych produktów możecie znaleźć Pinot Noir Reserve od Domäne Wachau oraz Valpolicelle Classico od Fratelli Vogadori. Są to niesamowicie jedwabiste wina, mniej intensywne w smaku. W tych produktach taniny są mniej wyczuwalne, a wina mają charakter orzeźwiający. Zawartość alkoholu jest trochę niższa niż przy intensywnych, czerwonych winach. Wina te doskonale sprawdzą się na stole pełnym grillowanych mięs, grzybów czy ryb wędzonych.
Jak już dokonamy dobrego wyboru wina do naszych preferencji to kolejnym etapem jest jego odpowiednie schłodzenie i zaserwowanie. Wina musujące powinny mieć około 8 stopni, wina białe ok 8-10 stopni a Valpolicella Classico czy Pinot Noir możemy schłodzić do 16-17 stopni. Oczywiście utrzymanie temperatury na równym poziomie będzie bardzo trudne, a więc zachęcam Was do korzystania z chłodziarek na wino lub akcesoriów Vacu Vin typu schładzacz do wina lub schładzacz do szampana. Jest to niezwykle praktyczny gadżet, dzięki któremu nie będziemy musieli za każdym razem wstawać do lodówki.
Pamiętajmy o tym, że odpowiednie zaserwowanie wina jest równie ważne jak precyzja w kuchni. W naszej ofercie znajdują się wysokiej jakości produkty, które zasługują na odpowiednie traktowanie.
Życzę Wam aby tegoroczna wiosna i lato były dla Was pełne radosnych chwil w akompaniamencie doskonałych win białych, czerwonych i musujących.