Piękna Ribera del Duero i Bodegas Resalte
Piękna Ribera del Duero i Bodegas Resalte

W dzisiejszym wpisie chciałbym Wam przybliżyć mój ulubiony region produkujący wina czerwone czyli Ribera del Duero. W obszarze znajdującym się pomiędzy Valladolid a Soria znajduje się 13 536 hektarów winnic, z których produkowane jest 250 000 hektolitrów wina.

 

Historia regionu Ribera del Duero nie jest zbyt długa. Dopiero w 1982 roku otrzymali status apelacji (denominación de origen) co skutkowało dziesięciokrotnym wzrostem liczby producentów wina w tym obszarze.

 

Podstawowym i zarazem właściwie jedynym szczepem wykorzystywanym do produkcji win w tym regionie jest Tempranillo, znane również pod nazwą Tinto Fino lub Tinta del país. Bardzo rzadko pojawiają się szczepy Garnacha, Cabernet Sauvignon czy Merlot.

 

Tempranillo to ten sam szczep, z którego produkowane jest wino Rioja, natomiast niech Was to nie zmyli- wina z tych dwóch regionów są od siebie zupełnie różne, dlatego jeżeli nie jesteście miłośnikami Rioja, nie bójcie się próbować win z Ribera del Duero. Winogrona z tego regionu mają grubszą skórkę niż te z Rioja, owoce są mniejsze i ciemniejsze. Jest to oczywiście zasługa innego klimatu. W regionie Ribera del Duero panuje tzw. klimat kontynentalny, czyli zimy są mroźne, a lato bardzo upalne. Występuje bardzo duża różnica temperatur pomiędzy dniem a nocą. W momencie dojrzewania winogron te duże amplitudy temperatur powodują, że winogrona nie dojrzewają za szybko- mają czas na rozwijanie związków chemicznych wzbogacających aromat i smak wina, który z nich powstaje.

 

Kolejnym atutem Ribera del Duero jest fakt, że większość producentów to niewielkie manufaktury- nie przekraczają produkcji na poziomie 54.000 butelek. Zależy im więc na jakości, a nie na ilości. Inwestują dużo pieniędzy w rozwój, w enologów oraz nowe technologie, które pomagają uzyskać wina niemal perfekcyjne. Podgrzewanie winorośli specjalnymi urządzeniami w trakcie zimnych, letnich dni powoli staje się standardem. Nienaganna czystość winnic, pasja ludzi pracujących oraz otwartość na ludzi odwiedzających winnice jest godna zauważenia.

 

Zwiedziłem wiele winnic w tym regionie- od tych dużych, po te małe, kameralne przedsiębiorstwa, w których czuć ogromną miłość do wina. W trakcie moich podróży trafiłem właśnie na taką winnicę- Bodegas Resalte, która produkuje wina pod nazwą Lecco oraz Resalte.

 

Winnica znajduje się w samym sercu Ribera del Duero- w miejscowości Penafiel. Powstała w 2000 roku. Ich ideą jest produkowanie wina przy zachowaniu tradycyjnych metod, pamiętając jednak o nowych, technologicznych rozwiązaniach. Bodegas Resalte wykorzystuje do swojej produkcji 100% winogron Tempranillo. Kontrolują ich uprawę na 80 hektarach.

 

My w naszej ofercie posiadamy kilka wybranych, optymalnych według nas win z winnicy Bodegas Resalte:

  • Lecco Roble (wino produkowane z 15 letnich winorośli, znajduje się 5 miesięcy w beczce dębowej. Jest to wino dosyć świeże, owocowe z odpowiednią nutą kwasowości jak na wino typu Roble przystało).
  • Lecco Crianza (wino produkowane z 30 letnich winorośli, znajduje się 14 miesięcy w beczce dębowej. Wino regularnie oceniane na 90 pkt. przez Parkera czy Wine Spectator. Wino intensywne w smaku, idealnie pasujące do dziczyzny czy jagnięciny).
  • Lecco Reserva (wino produkowane z 40 letnich winorośli, znajduje się 18 miesięcy w beczce. Staranna selekcja winogron po zbiorach. Zostają tylko najlepszej jakości winogrona. 92 pkt. według Wine Spectator. Wino potężne, z długim finiszem, idealnie pasujące do ciężkich mięs typu dziczyzna czy wołowina).
  • Origen de Resalte (wino produkowane z 30 letnich winorośli, znajduje się 14 miesięcy w beczce. Winogrona pochodzą z różnych posesji w Ribera del Duero. Fermentacja z każdego obszaru jest robiona oddzielnie. Wino złożone, mocno owocowe idealnie pasujące do ciężkich, aromatycznych dań. 93 pkt. od Wine Spectator, 91 pkt. od Parkera).

 

Powyżej umieściłem bardzo ogólne informację na temat win od Bodegas Resalte oraz różnic jakie zachodzą w trakcie produkcji. Dla chętnych większej ilości wiedzy technicznej zachęcam do odwiedzenia strony producenta. Tam można wyczytać bardzo wiele ciekawych informacji.

Nie bez przyczyny napisałem Wam o wieku winorośli, z których produkowane jest wino. Im starsza winorośl tym mniej owoców, ale więcej intensywności, dlatego do takich mocnych, dobrze złożonych win wykorzystuje się starsze winorośla. Tutaj też macie odpowiedź na pytanie dlaczego niektóre wina Crianza czy Reserva kosztują 2 razy więcej od innych- otóż są winnice, które poświęcają duże możliwości produkcyjne i stawiają na wyjątkową jakość. Żeby było to opłacalne takie wino musi kosztować trochę więcej od tych produkowanych przemysłowo. Bodegas Resalte niewątpliwie stawia na wysoką jakość- zależy im na doskonałym produkcie, a nie na masowej produkcji.

 

Oczywiście aby produkować wino zgodnie z apelacją i móc umieścić na butelce informację o tym czy jest to wino typu RobleCrianza czy Reserva muszą spełnić odpowiednie warunki- między innymi liczba miesięcy w beczce a potem w butelce zanim produkt trafi na rynek. Producenci w niewielkim stopniu zmieniają te proporcje w zależności od danego roku i jakości winogron, natomiast muszą się mieścić w określonych ramach narzuconych przez apelację.

 

Pandemia nie sprzyja podróżowaniu, natomiast zachęcam Was do odwiedzenia obszaru Ribera del Duero i do zwiedzenia kilku winnic. Szczególnie polecam przełom września i października- niesamowicie kolorowe winnice robią ogromne wrażenie. Kieliszek doskonałego wina w towarzystwie lokalnych przysmaków sprawia zachwyt wśród turystów. Nie trzeba być wielkim znawcą win i ich miłośnikiem aby docenić to piękne, magiczne miejsce. Pisząc dla Was ten post chętnie przeniósłbym się na zamek w Penafiel, otworzył butelkę Lecco Reserva i patrząc z góry na piękne winnice oraz winorośla je otaczające  napisał dla Was kolejny wpis. Mam nadzieję, że nastąpi niebawem!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl